Kto z nás nemá v svojich domácich zbierkach recepty, ktoré nám odovzdali naše babičky a mamy? Dodnes ukrývajú osvedčené recepty na jedlá, ktoré sú zdanlivo podobné iným – a predsa si zachovali atmosféru miest, z ktorých pochádzame. A ak navyše v kuchyni radi experimentujeme, často siahame po iných regionálnych receptoch, už len preto, aby sme zistili, ako sa líšia od tých našich. Zbierka receptov z bielskeho okresu, ktorú ste práve videli, je takýmto kulinárskym objavom. Táto zbierka regionálnych receptov z Beskýd je prehliadkou gazdiniek z 39 vidieckych krúžkov, ktoré sa s nami podelili o svoje tajomstvá, kulinárske tradície a chute. Nájdete tu polievky (vrátane slovenskej cesnakovej polievky alebo kapustnice, ktorou sú známe Wilamowice), hlavné jedlá (viete, čo je to bravčový bôčik na kapuste?), sladké dezerty (áno, zemiaková piškóta a tekvicový puding sú tiež dezerty!) a, samozrejme, likéry na základe miestneho ovocia a byliniek. Každý, kto si cení históriu, tradície a dobré jedlo, je pozvaný čítať, pozerať a variť.
V rámci projektu „Kulinárske chute Beskýd“ je spolufinancovaný z Európskeho fondu regionálneho rozvoja v rámci Programu cezhraničnej spolupráce Interreg V-A Poľsko-Slovensko 2014-2020 a zo štátneho rozpočtu prostredníctvom Euroregiónu Beskydy bola vydaná bezplatná publikácia ktorú si môžete siahnuť vo formáte pdf.
Dobrú chuť prajú
Bielský okres – Powiat Bielski
OZ POLONUS v Žiline